Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  32 / 35 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 32 / 35 Next Page
Page Background

Fakten 

Facts and figures

>

Zur Block Gruppe gehören 18 Unternehmen: von den Restaurants über das Grand Elysée Hotel Hamburg bis

zur Burger-Kette Jim Block, dem Block Head College, der eigenen Gasthaus-Brauerei Blockbräu und der Block

Foods AG. Viele Produkte wie Dressings, Steaks sowie Gewürze sind auch im Einzelhandel erhältlich.

The Block Group owns 18 companies, including the restaurants, the Grand Elysée Hotel Hamburg, the Jim Block

burger chain, Block Head College, its own Blockbräu restaurant brewery and Block Foods AG. Many products,

such as dressings, steaks and spices, are also available from retailers.

>

Block House-Restaurants gibt es unter anderem in Berlin, Frankfurt, Hannover, Stuttgart, Düsseldorf,

München, Rostock, auf Sylt, in Wien und Nürnberg. Spitzenreiter ist Hamburg mit 14 Restaurants. Aber auch

auf Mallorca, in Lissabon und Málaga brauchen Fans nicht auf ihr Steak zu verzichten.

Block House restaurants

can be found in places such as Berlin, Frankfurt, Hanover, Stuttgart, Düsseldorf, Munich, Rostock, Sylt, Vienna

and Nuremburg. Hamburg is the top location with 14 restaurants, but fans need not forego their favourite steak

when on Majorca or in Lisbon or Malaga.

(1) Die Zukunft: 29 Landwirte züchten in Mecklenburg-Vorpommern die alte

DDR-Rasse Uckermärker nach den strengen Tierwohlregeln von Block Foods.

The future: 29 farmers breed the old GDR Uckermärker cattle in Mecklenburg-Western

Pomerania in line with Block Foods’ strict animal welfare standards.

(2) Die Firmen-

zentrale in Hamburg-Hummelsbüttel.

The company headquarters in Hummelsbüttel.

(3) Zufriedene Mitarbeiter: Block House wird regelmäßig zu den besten Arbeitge-

bern Hamburgs gewählt.

Content employees: Block House is regularly named one of

Hamburg’s best employers.

(4) Familie: Maria und Heinrich Block mit ihren Kindern

Marlies, Heiner, Eugen und Ludger (v.l.n.r.).

Family: Maria and Heinrich Block with

their children Marlies, Heiner, Eugen and Ludger (from l. to r.).

(5) Der 25-Jährige

1966 bei San Francisco. Hier wurde der Traum geboren.

The 25-year-old Eugen in

San Francisco in 1966. This is where the dream was born.

1

2

Mehr Hamburg geht nicht: das

Blockbräu an den Landungsbrücken

mit Panoramablick.

You can’t get more Hamburg than this:

the Blockbräu on the Landungsbrücken

with panoramic view.

2,6 Mio.

Steak-Menüs mit

Salat, Baked

Potatoe und

Knoblauchbrot

werden jährlich in

den Block House-Restaurants serviert.

2.6

million steak

meals with salad,

baked potato and

garlic bread are

served in 51 Block

House restaurants

every year.

3

5

4

Schon bei der Eröffnung platzt der Laden aus allen

Nähten. „Da wusste ich: Jetzt hast du es geschafft!“,

erinnert sich Eugen Block.

Flexible Arbeitszeiten waren der Schlüssel

Mittendrin: Schwester Marlies. Sie war es, die

ihrem älteren Bruder von ihrer Ausbildung zur

Hotelkauffrau und später von den USA vor-

schwärmte, wo sie ihren ersten Mann Arthur Head

kennenlernte. Und sie ist es auch, die Anfang der

70er die Personalverantwortung im Block House

übernimmt. Das von ihr gegründete Head College

bildet bis heute die Mitarbeiter und Führungs-

kräfte der Block Gruppe aus. „Ich habe damals so

viel gearbeitet, dass ich kaum noch stehen konnte“,

erzählt Marlies Head. „Es war schwierig, gutes

Personal zu bekommen. In meiner Verzweiflung

habe ich sogar Leute auf der Straße angespro-

chen.“ Sie führt flexible Arbeitszeitmodelle ein,

ermöglicht so auch jungen Müttern, Geld zu

verdienen – und bekommt dadurch gute Leute.

Noch heute wird Block House regelmäßig zu

einem der besten Arbeitgeber Hamburgs gekürt.

Der Traum: Black-Angus-Rinder züchten

Doch alles hat seine Zeit: Nach über 20 erfolgrei-

chen Jahren gehen die Geschwister schließlich

geschäftlich getrennte Wege, und Marlies Head

hilft 1993 ihrem eigenen Baby auf die Welt: dem

THE MADISON Hamburg. Auch ihr Bruder ist

weiter umtriebig: Zur Block Gruppe gehören heute

neben 52 Block House Restaurants auch das

Grand Elysée Hotel, ein eigenes Brauhaus sowie

eine Stiftung. Seit 2014 züchtet der Visionär

mithilfe von 29 Landwirten die nach der Wende

fast vergessene Rinderrasse Uckermärker in

Mecklenburg-Vorpommern, und bald sollen auch

Black-Angus-Rinder dazukommen. „Das Ziel ist,

dass die regionalen Steaks irgendwann genauso

zart sind wie die aus Südamerika.“ Hat er

überhaupt noch Appetit auf Steaks? „Natürlich.

Ich gehe sogar regelmäßig in die Restaurants.

Am liebsten bin ich im Mittelweg. Das ist so ein

typisches Stadtteil-Block-House, wo man sich

trifft. So habe ich es mir immer gewünscht.“ 

followed by the biggest of all in Wandsbek

in 1972. The restaurant was bursting at the seams

at its opening. ‘That’s when I knew: you’ve made

it!’ recalls Eugen Block.

Flexible working hours were the key

In the thick of it all was sister Marlies. She was the

one who enthusiastically told her older brother all

about her hotel management training and her later

time in the USA, where she met her first husband

Arthur Head. And she was also the one who took

on responsibility for managing the staff at Block

House in the early 1970s. Head College, which she

founded, continues to train employees and managers

of the Block Group to this day. ‘I worked so much

back then that I could barely stand up,’ says Marlies

Head. ‘It was difficult to find good staff. In my

desperation, I even approached people on the street.’

She introduced flexible working models, helping

young mothers to earn money, and attracted good

people as a result. Block House is still regularly

named one of Hamburg’s best employers.

The dream: rearing Black Angus cattle

Yet there is a time for everything. After more

than twenty successful years, the siblings

ultimately went their separate ways and in 1993

Marlies Head brought her own baby to live:

THE MADISON Hamburg. Her brother is

still keeping busy: in addition to the 52 Block

House restaurants, the Block Group also owns the

Grand Elysée Hotel, a brewery house and an foun-

dation. Since 2014, the visionary has been raising

Uckermärker cattle with the help of 29 farmers

in Mecklenburg-Western Pomerania, a breed that

was almost forgotten following the reunification

of Germany. Black Angus cattle are also set to

be added to the livestock in the near future. ‘The

aim is for the regional steaks to be as tender as

those from South America one day.’ Does he still

enjoy eating steak? ‘Of course. I even go to the

restaurants on a regular basis. I like to go to the

one on Mittelweg. It is a typical local Block House,

where people like to meet up. That is just how

I’ve always wanted it to be.’

Nr. 02/19

Nr. 02/19

H A M B U R G S E X P O R T 

H A M B U R G ’ S E X P O R T